Vlam fascineert en is verslavend goed.

Jacqueline Ancona in 7days

 

Wat een verslavend lekker boek heeft Floortje Zwigtman weer geschreven. Dit móet de wereld over! In drie lettergrepen: ‘ge’, ‘wel’ en ‘dig.’

Ronald Giphart, auteur

 

Floortje Zwigtman slaat je op de eerste bladzijde in de boeien, ze ontvoert je naar een fascinerende wereld en als ze je bij de laatste zinnen los komt maken, roep je: ‘Nee, ik wil blijven!’ Kortom – she did it again.

Edward van de Vendel, auteur

 

Floortje Zwigtman heeft een geweldige stap in haar schrijverschap gezet. (…) Uit alles blijkt dat Zwigtman de touwtjes stevig in handen heeft, als de oppermachtige dictator van haar verhaal, waarin de informatie zorgvuldig gedoseerd wordt.

Thomas de Veen in NRC

 

Gifmengster Zwigtman speelt knap met schijnbare tegenstrijdigheden en laat je houden van personages die je eigenlijk tegen zouden moeten staan. Ook in de vorm doet ze dat: tegenover een rijke structuur vol scherpe typeringen en literaire verwijzingen (Haruki Murakami’s 1q84, Orwell) zet ze doodgewoon Nederlands en verslavingstechnieken uit soapseries.

Pjotr van Lenteren in De Volkskrant

 

Het boeit van de eerste tot de laatste bladzijde. (…) in prachtige, zeer goed leesbare volzinnen geschreven (…).

NBD Biblion

 

Zwigtman bewijst met Vlam andermaal dat ze een rasverteller is. Ze heeft een talent voor het creëren van sfeer en suspense, en terwijl het boek complexe politieke en filosofische vraagstukken aansnijdt, leest het toch vooral als een thriller.

Vanessa Joosen in De Standaard der Letteren

 

Boven alles getuigt Vlam van een grote eruditie, biedt het diepmenselijke portretten en presenteert zich als een complex en caleidoscopisch netwerk. Hier is één van de zeldzame auteurs aan het woord die jongeren ernstig neemt en hen uitdaagt met intelligent geschreven verhalen van hoog niveau. Het blijft dan ook goed vertoeven in de romans van Floortje Zwigtman.

Jürgen Peeters op TZUM Literair 

 

Haar kracht is haar ijzersterke gevoel voor compositie: ze spint een vernuftig web van gedetailleerde verhalen dat steeds duidelijker vorm krijgt.

Bas Maliepaard in Trouw

 

In een woord WOW! Zelf dacht ik na de het lezen van ‘Hongerspelen’, kan het beter? Floortje bewijst het: een boek in een fictieve wereld maar met wortels in de bestaande wereld. Dit is een boek waar ik inderdaad op zat te wachten. De meeste boeken zijn teveel fantasy (‘Hongerspelen’ is wel een hele positieve uitzondering vind ikzelf) en daarom ver van mijn bed show. Nu een niet bestaande autoritaire staat plaatsen in de bestaande wereld, geen magie maar de rauwe werkelijkheid. Dat zijn boeken waar ik van hou. Dit eerste deel smaakt naar meer en ik kan dan eigenlijk ook niet wachten! Ik denk de lezer ook niet!

Een goede mix van verleden en heden waarbij stukje voor stukje de gebeurtenissen ontrafeld worden. de spanning blijft er goed in met de dilemma’s van de Duse’s als muziekfamilie als ze voor het karretje van de Tron’s worden gespannen. Maar wat is er in de tussenliggende jaren gebeurd: de dictatuur is weg, maar hoe en waarom? Floortje voert de spanning op en laat je met genoeg vragen zitten voor deel 2!
Wat mij betreft een uitstekend begin van de trilogie. Niet afgerond en blijf maar gissen maar………..wacht niet te lang met deel 2!

Wim Krings, boekhandel Krings te Sittard, oktober 2014

 

De spanning zit er vanaf het begin in, en dit boek eindigt lang voor het de antwoorden heeft gegeven waar je op hoopt. Er is maar één ding te doen -wachten op het volgende deel.

Mariska Meijer op De Leesfabriek

 

Ik denk dat qua verhaal dit weleens mijn lievelingsboek zou kunnen zijn van Floortje, met name vanwege de karakters die allemaal heel verschillend en boeiend zijn, maar ook omdat je met allemaal meeleeft terwijl er een aantal tussen zitten die je anders echt als ‘slecht’ zou bestempelen. Floortje zorgt ervoor dat je nog lang nadat je het boek uit hebt blijft nadenken over alles wat er is gebeurd.

Jacoline Maes op Wereld achter Woorden

 

Ik kan Vlam alleen maar aanraden en de volle 5 sterren geven. Alles zit erin. Spanning, schrijfstijl, originaliteit. Tussen de standaard YA-boeken (waar ik ook van geniet) is dit een uitschieter. (…) Weet waar je aan begint als je in de wereld van Vlam stapt. Eenmaal binnen een totalitair regime is het soms lastig om er nog uit te komen.

Tim Rooyers op Killing my Darlings